maandag 24 september 2007

onuitgesproken woorden
leven zonder schaduw

verbergen
mijn losbandig leven
dat zonder zijn medeweten
blijft bestaan

zedig gesluierd
mijn vreemde fantasie

van frisse wind
langs blote benen
en vrouwen met
meer dan ogen
maar alleen


© Emmeline Schelfhaut

dinsdag 18 september 2007

Poëziewedstrijd Het krakende ei

‘Gillend word jij uitgenodigd om onze kippen te bespringen
en een prijsvraag uit te vinden om jezelf in te zenden
op onze stijgende paden’


POËZIEWEDSTRIJD HET KRAKENDE EI
GEDICHTENDAG 2008

De volgende gedichtendag valt op 31 januari 2008 en Mark Boog (1970) zal de gedichtendagbundel (tien nieuwe gedichten) verzorgen. Het thema van de 9de Gedichtendag is ‘Dingen en gedichten’. Altijd raak, gedichten en dingen en dingen en gedichten.
Tijdens Gedichtendag 2008 staat de relatie tussen poëzie en dingen centraal. Gewone voorwerpen die ons in het dagelijks leven omringen, worden op allerlei manieren gebruikt in de poëzie, de dichter vindt ze. Rutger Kopland bezong een glas in zijn bundel Dankzij de dingen. De Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog dichtte ‘ik ben ding, hoor je!’, Remco Campert schreef een ode aan zijn jas en K. Michel dichtte: ‘Vandaag / ben ik een ding in verpakking. Of de dichter zich nu identificeert met dingen óf dat het ding wordt bezield, op Gedichtendag 2008 krijgt het ding de ruimte.

Wil jij ook je ei kwijt, stuur dan je ‘dinggedicht’ (maximum één gedicht) op met vermelding van je naam en van de wedstrijd naar Het krakende ei ten laatste tegen 1 december.

Misschien mag je wel een ‘pluim’ verwachten in de vorm van allerlei prijzen zoals onder meer publicatie op grote ‘schaal’.

woensdag 12 september 2007

Opnieuw geboorte


'die danst met hanetred rond zijn windei
en bereikt zo de juiste vorm de hemel op aarde'

(Lucebert)

Het krakende ei blijft de poëziestek bij uitstek waar jij (leerling uit het vierde, vijfde of zesde middelbaar) je ei (te kraken) kan voorleggen. Je zendt je gedicht (max. 1 per week, met de vermelding van je naam en klas) naar hetkrakendeei@gmail.com en wij proberen je gedicht binnen de week van feedback te voorzien. Wij roepen graag nog eens onze beginselverklaring tot leven (16 april 2007) en wensen dan ook volgende aandachtspuntjes herboren:

- Schrijven is schrappen.

- Een gedicht is betekenis op zich.

- Lezen doet groeien.

Voor zij die hun ambitie niet onder stoelen of banken steken, verwijzen we graag naar de Ambrozijnjeugdwedstrijd voor poëzie (deadline 1 november). Meer informatie hierover kan je vinden op http://www.creatiefschrijven.be/ of http://www.ambrozijn-vzw.be/

‘en waar een hart was hij kakelt’ …