woensdag 16 mei 2007

Vergeten

Beste Liridona

Aan het woord is een dichter die een ethisch vaandel hoog te houden heeft en ons op het eerste gezicht met de neus op de feiten drukt van het lijden in de wereld. De symmetrisch opgebouwde strofen over het specifieke, individuele wereldleed monden uit in een oproep aan al wie dit leest.

Eerst wordt verpletterend ingezet met de zogenaamde waarheid (onmiddellijk zien wij schokkende beelden aan ons voorbijgaan die in het eerste het beste jaaroverzicht van de nieuwsdienst zouden kunnen voorkomen). Meer algemeen worden wij geconfronteerd met de mens als ‘verworpene der aarde’ waaruit alle liefde en warmte is verdwenen. Deze eerder symbolische lectuur wordt bestendigd door het beeld van de platgetrapte roos dat qua impact best kan tellen. Alsof het lijden (leven zonder liefde) werkelijk overal is. Waarna een vermanend (misschien een wat pathetisch) oordeel volgt over een in zijn kritisch en empathisch vermogen verlamd publiek. Ook wij gaan dikwijls over lijken en vergeten liefde en warmte.

Alleen jammer dat je met het beeld van de roos als liefdessymbool platgetreden paden bewandelt.

Het kritisch en empathisch vermogend publiek van deze site kan het gedicht nalezen op de intussen vertrouwde link:

http://users.fulladsl.be/spb16507/hetkrakendeei/

3 opmerkingen:

Emmeline zei

Dit harde, maar realistisch gedicht maat me stil... Met die enkele beelden (heel erg mooi, met de roos)en die knap opgebouwde strofes creëer je een gedicht dat gevoeld wordt... Proficiat daarvoor... Dringt door en laat iets achter bij de lezer!!
Xx

Niels C. zei

Bij dit gedicht moet ik nog steeds even slikken.. hoe woorden mensen toch kunnen treffen. Volgens mij bestaan er geen superlatieven om dit gedicht te beschrijven..en moesten die er zijn zouden die het gedicht ontkrachten. Ik kan enkel bewondering tonen voor jouw werk.

Het gedicht is prachtig opgebouw en zoals hierboven al eerder vermeld is het gebruik van die roos maakt het gedicht.
Echt WAUW!!

Niels

soo mee zei

dat stuk met die roos is misschien niet echt origineel, maar dat zijn gevoelens ook niet denk ik dan.